nasi-241166_1280
Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden Aangesloten bij SGR

Recepten

Hieronder vindt u een overzicht van een paar heerlijke Aziatische gerechten. Heeft u zelf ook een tip voor een gerecht? Klik hier om ons het recept te sturen! Voor meer recepten kunt u ook kijken op de website Royrecepten. Hier vindt u een zeer uitgebreid aanbod van heerlijke gerechten!

Recept Pitjil

Dit gerecht is afkomstig uit de Javaans-Surinaamse keuken. Veel, heel veel groente, overgoten met een stevige en pittige pindasaus.

 

Bereidingswijze:

Zet een grote pan water op het vuur en breng deze aan de kook. Snij de kousenband tot stukken van ca. 4 centimeter en kook deze enkele minuten in water. De groente moet nog knapperig en stevig zijn. Haal de kousenband weer uit het water met een schuimspaan. Snij de kool tot grove stukken, kook deze enkele minuten en haal hem weer uit de pan. Pluk de bladeren van de stengels dagoeblad en was deze. Kook deze vervolgens 1-2 minuten. De taugeh kookt u hooguit een minuut in het water.

 

Kook de tamarinde in 50 ml water. Het beste gaat dat in een schaaltje in de magnetron. Plet de gekookte tamarinde en haal eventuele harde stukken eruit.

 

Doe de ingrediënten voor de saus inclusief de tamarinde in een magnetronbestendige schaal en plaats deze in de magnetron. Als de melk kookt, mengt u de saus tot een egaal geheel. Breng de saus nogmaals aan de kook. Als de saus te dik wordt, kunt u eventueel nog wat melk toevoegen.

 

Pitjil kunt u desgewenst met wat rijst eten.

Benodigdheden:

  • 250 gram spitskool
  • 250 gram kousenband
  • 200 gram taugeh
  • 250 gram dagoeblad (kankoen)
  • voor de saus:
  • 1/2 pot pindakaas
  • 25 gram geconfijte tamarinde (asem)
  • 150ml melk
  • een brok santen van 25 gram of 1/4 blik kokosmelk
  • 1 eetlepel sambal oelek

Recept Sajur katjang idjo

Tweekleurige pudding.

 

Bereidingswijze:

Breng 4 dl melk aan de kook, voeg de gula djawa toe en bind het mengsel met een papje van 60 gram maïzena, aangemaakt met de helft van de resterende melk. Roer het maïzenapapje er goed door en houd het geheel even aan de kook. Breng het gerecht over in een met koud water omgespoelde schaal.

Benodigdheden:

  • 200 gram gula djawa
  • 75 gram maïzena
  • 5 dl. Melk
  • vanillesuiker
  • zout

Recept Sajur Lodeh

Sajur lodeh is een recept van Wieteke van Dort en het is bestemd voor een werkende vrouw die weinig tijd heeft om uitgebreid te koken. Het is overigens een vegetarisch gerecht. "Zelf kook ik graag met kant en klare zakjes bumbu (kruiden). Zo tover je zelfs in een uur een hele rijsttafel op tafel. Ze zijn er van verschillende merken, maar zelf neem ik altijd, hoe kan het anders, Toko Lien. Nu maken we geen rijsttafel klaar, alleen een maaltijdsoep."

 

Bereidingswijze:
Groenten wassen en in stukjes snijden.
Tahu wassen, afdrogen met keukenpapier en licht zouten. In blokjes snijden. In vier eetlepels plantaardige (liefst cocosolie) olie de inhoud van de zakjes bumbu aanbraden met een gesnipperd uitje. Letsje water erbij tot het een smeuïge massa is. Dan kunnen de groenten erbij en nog meer water.
Eerst de langstkokende groenten, dus de wortelen, dan de boontjes, vervolgens de bloemkoolroosjes en tempeh.
De groenten komen onder water te staan. Dit laat u tien minuten pruttelen.
Nu kunnen de bamboescheuten en de tahu erbij, die zijn al gaar en hoeven alleen de smaak aan te nemen van de kruiden.
Dan de santen toevoegen en het geheel nog een minuut of tien laten pruttelen.
Mag ook langer hoor, maar het is wel lekker als de groenten nog beetgaar zijn. Even proeven of er zout of sambal bij moet.

Ik maak altijd zilvervliesrijst erbij en serveer Emping als kroepoek.

SELAMAT MAKAN!

Opmerking:
Wie kookt met bumbus, kant en klare kruidenmengsels, moet op letten of er geen vetsin/smaakversterker in zit. Sommige mensen zijn daar namelijk allergisch voor.

Benodigdheden:

  • Twee zakjes Bumbu Sajur Lodeh
  • 750 gram groenten:
  • stukjes wortel,
  • boontjes en bloemkoolroosjes
  • eventueel een klein blikje bamboescheuten
  • 1 uitje
  • 1 stuk tahu
  • eventueel een kwart stuk tempeh in kleine blokjes (zwarte randjes wegsnijden)
  • twee centimeter santen van een blok of een half blikje santen