Klimaat
Vraag: Wat is het klimaat in Azië?
Vrijwel heel Zuidoost-Azië heeft een tropisch klimaat. In het noorden is sprake van een moessonklimaat met natte en droge jaargetijden, terwijl het zuiden en oosten (met name de Sunda-eilanden en de Filipijnen) een regenwoudklimaat kennen, waarin er het gehele jaar veel regen valt.
Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch regenwoudklimaat. Indonesië kent een droge en een natte moesson. Vanaf april tot oktober is er een droge tijd. Ook in de droge tijd kan af en toe eens een regenbuitje vallen. De natte tijd is van november tot april. In deze maanden moet u rekening houden met enkele tropische regenbuien. De buien vallen vooral in de namiddag, de ochtenden zijn vaak zonnig en droog. In de bergen kan het wat vaker tot een bui komen. De zon schijnt volop in Indonesië. Maar het aantal zonuren kan per regio heel erg verschillend zijn. De temperaturen schommelen het hele jaar tussen de 25º en 32º Celsius. In de bergen kan het iets koeler zijn.
Klik hier voor het klimaat tabel per regio
Thailand kent drie seizoenen. Van oktober t/m januari is het droog en niet al te heet in Thailand, de temperatuur schommelt tussen de 20 en 31 graden. Van februari t/m april is het warm met een hoge vochtigheidsgraad, de temperatuur schommelt tussen de 22 en 35 graden. En van mei t/m oktober is de natte moesson. In deze maanden moet u rekening houden met enkele tropische regenbuien. De buien vallen vooral in de namiddag, de ochtenden zijn vaak zonnig en droog. De temperatuur schommelt in die periode tussen de 24 en 33 graden.
Klik hier voor het klimaat tabel per regio
Vietnam heeft door de ligging te maken met complexe weersomstandigheden en kent door de langgerektheid vele verschillende klimaatzones. Er is dan ook geen sprake van een goede of een slechte reisperiode. Vaak is een bepaalde regio wat koeler of vochtiger, terwijl het dan aan de kust weer droog is en een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C heeft.
Over het algemeen kan worden gesteld dat de temperaturen in Vietnam variëren tussen de 20º en de 35ºC. In het zuiden tot ongeveer centraal Vietnam heerst een subtropisch klimaat. In de maanden van april tot en met oktober schommelt de temperatuur rond de 30°C en valt de meeste regen. Vaak impliceert dit een tropische regenbui van een uur, waarna de zon weer doorbreekt en het land weer heerlijk fris ruikt en de vegetatie rondom schitterend is. In de maanden oktober t/m februari kan het in het noorden koud zijn met een gemiddelde temperatuur van zo`n 10°C of lager.
In de berggebieden heerst een gematigd klimaat en hier ligt de temperatuur het gehele jaar lager dan in de lager gelegen gebieden.
In het zuiden van het land heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27°C. De maanden maart tot mei zijn het warmst met temperaturen die kunnen oplopen tot 35°C. Van mei tot oktober is het in het zuiden warm, vochtig weer. In de regenperiode valt er regelmatig een bui. In de maanden november tot en met februari schijnt over het algemeen de meeste zon, valt de minste regen en blijven de temperaturen rond de 30°C.
Klik hier voor het klimaat tabel per regio
Sri Lanka kent een tropisch klimaat met een temperatuur die varieert tussen de 25 en 30° C. In het hoger gelegen binnenland (Kandy en vooral Nuwara Eliya) is het iets koeler. Hier kunt u op dagtemperaturen van 16-24°C rekenen, terwijl de temperatuur 's nachts rond de 10°C schommelt.
Sri Lanka kent twee natte moessons: van mei tot september in het zuidwesten en van oktober tot januari in het noordoosten met in de regel een korte tropische bui.
Klik hier voor het klimaat tabel per regio
China heeft als immens land in Azië ook te maken met vele contrasten voor wat betreft het weer en het klimaat. Op de website van weeronline kunt u het actuele weer bekijken.
Als we een simpele verdeling toepassen dan kent het binnenland en noordelijk gedeelte van China koude, droge winters. De temperaturen liggen doorgaans rond de 10°C, maar een wind uit het noorden doet het nog kouder aanvoelen. In het voorjaar gaat de temperatuur geleidelijk omhoog en is het overdag tussen gemiddeld tussen de 20°C tot 25°C. De warmste maanden zijn juli en augustus de temperatuur loopt op tot 30°C of meer met daarbij een hoge vochtigheid. In het najaar zakt de temperatuur weer met in september een gemiddelde dagtemperatuur rond de 25°C. De avonden kunnen echter koeler worden. In oktober begint de temperatuur te dalen naar overdag rond de 19 °C en `s nachts rond de 10 °C.
Het zuidelijke gedeelte van China kent minder grote temperatuurverschillen. De zomers zijn iets warmer dan in de noordelijke helft. Daarnaast valt er in de maanden juni, juli en augustus de meeste regen in Zuid-China. De tropische buien zijn vaak verfrissend te noemen en vallen vooral in de namiddag, de ochtenden zijn vaak zonnig en droog.
Klik hier voor het klimaat tabel per regio
Maleisië, dat bestaat uit een westelijk en oostelijk gedeelte, die door de Zuid-Chinese Zee van elkaar gescheiden worden, heeft een tropisch klimaat. De maximumtemperatuur in Maleisië ligt het gehele jaar tussen de 25 en 35°C. Het klimaat wordt bepaald door twee tropische winden: de noordwestmoesson, die waait tussen november en april, en de zuidwestmoesson, die waait tussen mei en oktober. Vooral de noordwestmoesson zorgt nogal eens voor overstromingen en dan vooral in de maanden november tot februari. Een tropische bui is nooit ver weg in Maleisië; droge perioden kent het land niet. Beste reistijd is de Europese zomerperiode.
Klik hier voor het klimaat tabel per regio