Actueel nieuws bij HSS

Actueel nieuws bij HSS

Bekijk onze Reizen

Indonesië verscherpt de grenscontroles bij internationale toegangspoorten i.v.m. Mpox (Monkeypox)-virus

Om verdere verspreiding van het Mpox-virus te voorkomen verscherpt Indonesië de grenscontroles.

 

Met onmiddellijke ingang, vanaf 29 augustus 2024, moeten alle reizigers die Indonesië binnenkomen, vóór aankomst de SATUSEHAT Health Pass (SSHP) invullen via deze link

SSHP (kemkes.go.id).

 

Het SSHP-formulier bevat verschillende vragen om het risico op blootstelling aan Monkeypox te beoordelen zoals uw persoonlijke gegevens, vluchtgegevens en uw gezondheidssituatie. Het moet bij aankomst in Indonesië worden overhandigd aan het luchthavenpersoneel tijdens het immigratieproces.

 

Na het invullen van het formulier krijgt u een downloadbare QR-code die wordt gescand bij aankomst op de luchthaven in Indonesië.

 


 

Wat is mpox?

Mpox is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. De ziekte is een zoönose: het kan van dier op mens overgaan. In Afrika brengen vooral knaagdieren, konijnen en apen het virus over op mensen. Mensen kunnen elkaar ook besmetten. 

Er zijn twee hoofdgroepen van het mpox-virus: groep 1 en groep 2. Van de mpox-virussen uit groep 2 worden mensen meestal minder ziek. Ook overlijden er minder mensen aan dan aan mpox-virussen uit groep 1. In 2022 was er een wereldwijde uitbraak met een mpox-variant uit groep 2: 2b. Ook in Nederland was er een uitbraak. Vooral bij mannen die seks hebben met mannen.  

Sinds 2023 zijn er in Midden-Afrika meerdere uitbraken van mpox-virussen uit groep 1. Hierbij is naast de bekende mpox-variant 1a een nieuwe variant van groep 1 gevonden: 1b. Over de eigenschappen van deze nieuwe variant is nog veel onduidelijk. Bijvoorbeeld of deze variant besmettelijker is.

 

Hoe herken ik mpox? 
Het belangrijkste symptoom van mpox is huiduitslag in de vorm van pokken. Die kunnen eruitzien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze pokken kunnen pijn doen. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over. Die vallen na 2 tot 3 weken van de huid af. Daarna kunnen er littekens achterblijven. 

 

Andere klachten bij mpox zijn:  

  • koorts 
  • hoofdpijn 
  • spierpijn 
  • gezwollen lymfeklieren  
  • rillingen 
  • moeheid 

 

Bij sommige mensen begint mpox met bovenstaande klachten en krijgen zij daarna pokken. Bij anderen is het andersom. De pokken kunnen ook als aften in de mond zitten. Tijdens de uitbraak van mpox in 2022 waren er ook een aantal patiënten met proctitis, een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm). Soms is proctitis de enige klacht.  

Meer informatie over over het Mpox virus kunt u vinden op de website van het RIVM   [ Mpox (apenpokken) | RIVM ]